Web Analytics Made Easy - Statcounter

وقتی برجام به نتیجه رسید ایران چند قرارداد برای خرید هواپیما با شرکت‌های اروپایی و آمریکایی منعقد کرد که با بازگشت تحریم‌های آمریکا علیه ایران اجرای تمام آنها متوقف شد.

به گزارش گروه رسانه‌های دیگر خبرگزاری آنا، 30 مرداد گذشته جنگنده کوثر به مناسبت روز صنعت دفاعی رونمایی شد که مورد توجه رسانه‌های داخلی و خارجی قرار گرفت.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

این موضوع در فضای مجازی نیز بارتاب‌های زیادی داشت و برخی این مسأله را در خصوص توانمندی‌های ایران تحسین می‌کردند و برخی این سؤال برایشان پیش می‌آمد که آیا ایران به چنین توانمندی‌ای دست پیدا کرده است؟ آیا ایران می‌تواند هواپیمای مسافری هم بسازد؟ برای چگونگی دستیابی به این توانمندی با منوچهر منطقی، رئیس مرکز ملی فضایی ایران گفتگویی انجام شده است. مشروح این گفتگو را بخوانید:

*به نظر شما ایران میتواند در بخش هواپیمای مسافربری ورود کند؟ این سؤالی است که در ذهن بسیاری مردم قرار دارد و کسی جز شما نمیتواند به صورت شفاف به آن پاسخ دهد.

کشوری که می‌خواهد هواپیماساز شود باید کار خود را از هواپیماهای کوچک شروع کند. از هواپیماهای دونفره تا ده‌نفره که بعد از انجام طراحی‌های اولیه زیر نظر یک مجموعه جهانی کارهای خود را تست می‌کند. بعد از آن وارد حوزه هواپیماهای آموزشی برای طراحی جنگنده می‌شود که نسبت به هواپیماهای دیگر دارای پیچیدگی است. ما الآن در فاز ساخت جنگنده هستیم و راهی تا ساخت هواپیمای مسافربری نداریم. با توجه به این‌که از 20 سال پیش همکاری خود را با کشور اوکراین برای ساخت هواپیما آغاز کردیم اکنون بخش مهم طراحی و موتور هواپیمای جنگی را بومی کرده‌ایم. این توانمندی در بخش ساخت هواپیمای مسافربری هم وجود دارد و کمتر از بخش نظامی نیست. کافی است با تمرکز روی این بخش کار خود را گسترش دهیم و با طی کردن کمتر از پنج سال به روال فعلی می‌توانیم سازنده هواپیمای صد‌نفره باشیم. هواپیما یک محصول بین‌المللی است و وقتی صحبت از بومی‌سازی و ساخت داخل آن می‌شود به این معنی نیست که همه قطعات آن باید از داخل تأمین شود؛ اما در بخش ساخت موتور باید از دانش فنی داخلی بهره برد که ایران به این دانش دست پیدا کرده و با تمرکز روی یک مدل خاص می‌توان به ساخت موتورهای بزرگ‌تر رسید.

*بعد از برجام قراردادهایی به ارزش مجموع 35 میلیارد دلار بین ایران و چند شرکت هواپیما ساز غربی منعقد شد تا طی 12 سال بیش از 200 هواپیما تحویل دهند اما با بازگشت تحریمهای آمریکا علیه ایران همه شرکتها از اجرای قراردادشان سر باز زدند. بهتر نبود در شرایطی که دانش فنی طراحی و ساخت بدنه و موتور هواپیما در ایران وجود داشت از این شرکتها به منظور انتقال فناوری برای ساخت هواپیمای مسافری بهره میبردیم تا اینکه خریدار هواپیمای آماده باشیم؟

این یک انتخاب است. قرار بود بعد از این‌که تعداد زیادی هواپیما به ایران تحویل شد یک هواپیما با حضور مهندسان آن کشورها و مهندسان کشور از قطعات ریز تا درشت دوباره ساخته شود؛ اما متأسفانه این موضوع محقق نشد و ارتقای توانمندی در این بخش صورت نگرفت. شرکت‌های خارجی از اجرای تعهدات خود سر باز زدند و همه اینها به دلیل قراردادهای ضعیفی بود که بسته شد. متأسفانه در کشور ما یک ضعف بزرگ وجود دارد و تا وقتی که شرایط عادی است فقط فکر خرید هستیم اما زمانی که محدودیت ایجاد می‌شود به فکر بومی کردن و ساخت می‌افتیم که هر دوی این موضوعات باید در کنار هم پیش برود. خرید و دریافت فناوری مرتبط باید با هم انجام گیرد و این راهی است که همه کشورهای هواپیماساز طی کردند.

*از میزان وابستگی صنعت هوایی ایران به خارج بگویید. در طول 40 سال گذشته وابستگی ایران در صنعت هوایی چقدر بوده و متخصصان ایرانی تا چه حد توانستند از این وابستگی بکاهند. اکنون در زمینه ساخت قطعه و ارتقای هواپیماهای نظامی و غیرنظامی در چه وضعیتی هستیم؟

بعد از این‌که انقلاب اسلامی ایران به پیروزی رسید اولین جایی که تحریم شد صنعت هواپیمایی ایران بود. این در حالی بود که صنعت هوایی ایران به صورت صددرصد وابسته بود و همه قطعات مورد نیاز از کشورهای خارجی تأمین می‌شد. پیش از انقلاب اسلامی ایران قطعات هواپیماهای ایران به کشورهای دیگر خصوصا آمریکا سفارش داده می‌شد و آنها نیز کمتر از 48ساعت نیاز ایران را رفع می‌کردند. در زمان جنگ تحمیلی زمانی که یک هواپیما دچار آسیب می‌شد رژیم بعث می‌گفتند که دیگر توانایی پرواز با آن هواپیما در ایران وجود ندارد اما در همان سال‌های ابتدایی جنگ متخصصان توانستند بخشی از نیازهای جنگی را رفع کنند. بعد از جنگ نیز رویه کار تغییر کرد و به سمت سیستم مدیریتی رفتیم تا بتوانیم سازمان و مدیریت هواپیما را به دست بگیریم، بخشی که اصلاً به چشم نمی‌آید اما مهم‌ترین بخش محسوب می‌شود. به این صورت که اگر همه قطعات هواپیما در داخل ساخته شود اما توانایی مدیریت آن در داخل وجود نداشته باشد باز هم وابستگی در مهم‌ترین بخش به خارج وجود خواهد داشت اما ما از مهم‌ترین بخش کار خود را آغاز کردیم تا بتوانیم پیشرفت زیادی در صنعت هوایی داشته باشیم. بخش مدیریت در صنعت هوایی مهم‌ترین و کلیدی‌ترین است و کوچکترین اشتباه باعث بروز حادثه خواهد شد. به همین دلیل متخصصان ایرانی به بخش تسترها وارد شدند و بررسی‌های خود را در این زمینه تکمیل کردند. از آنجایی که ما برای ساخت یک هواپیما سیستم‌های آن را بومی‌سازی کردیم مجبور شدیم کل بخش‌های دیگر را نیز تغییر دهیم. به همین دلیل بود که توانستیم با موفقیت سلاح‌های جدید خودمان را روی هواپیماهای جدید تست و سوار کنیم.

*از مشخصات جنگنده ایرانی کوثر که بازتاب زیادی در رسانههای داخلی و خارجی داشت برایمان بگویید. ظاهراً این هواپیما نمونه بهروز شده اف 5 آمریکایی است.

سیستم مدیریت هواپیما بومی شده و آن را در بخش تست انجام دادیم و خوشبختانه موفق بود. وقتی سیستم مدیریت تغییر می‌کند باید کل سیستم با تغییرات همراه شود که این کار مستلزم شناخت کل هواپیماست. به عنوان مثال وقتی یک موشک می‌خواهد روی یک هواپیمای جنگی قرار بگیرد نیازمند ارتباطاتی میان هواپیما و موشک است. موشک آماده دریافت دستور از هواپیماست و وضعیت خود را به سیستم هواپیما گزارش می‌دهد درنتیجه نیاز بود بتوانیم اطلاعات را یکپارچه‌سازی کنیم. رونمایی از جنگنده کوثر در هفته گذشته نتیجه چندین سال تلاش بود. ما برای این‌که بتوانیم هواپیما بسازیم باید از هواپیماهای ساده‌تر دونفره با موتور ملخی شروع می‌کردیم، بعد از آن وارد طراحی و ساخت هواپیمای جنگنده شدیم و تصمیم گرفته شد هواپیمایی که در جهان تیراژ بالایی داشت بومی شود. در همین راستا هواپیمای اف 5 را نمونه‌سازی کردیم و به قسمت موتور و قطعات پیچیده رسیدیم. در بخش موتور و ارابه فرود نیز وارد شدیم و توانستیم با استفاده از متخصصان ایرانی به این دانش دست پیدا کنیم. جنگنده کوثر هم وابستگی بسیار کمی به خارج دارد و در صنعت هوایی جهان دستیابی به این سطح از دانش فنی بسیار کم‌نظیر است.

*اکنون ما در تحریم آمریکا قرار داریم. در زمان تحریم چگونه میتوان تجهیزات مورد نیاز برای ساخت جنگندههای ایرانی را به دست آورد؟

در بخش طراحی و ساخت اولیه تعداد کشورها به انگشتان دست نمی‌رسد اما در بخش مدیریت این کشورها افزوده می‌شود و در بخش تأمین قطعات بیشتر از 100 کشور امکان ارائه خدمات دارند. از این باب نگرانی نداریم چون از مرحله تنگنای وابستگی عبور کردیم و به مرحله‌ای رسیدیم که می‌توانیم از کشورهای زیادی قطعات تهیه کنیم. ضمن این‌که باید توجه داشت در هواپیماهای کوچک و بزرگ بین 3 تا شش میلیون قطعه نیاز است و ساخت همه این محصولات در داخل نه اقتصادی است و نه امکان‌پذیر است. هواپیما یک محصول بین‌المللی است و باید مطابق دانش فنی جهان ساخته شود. اگر در طول سال‌های گذشته حمایت‌های همه‌جانبه برای صنعت هواپیمایی صورت می‌گرفت اکنون در پله‌های بالاتری ایستاده بودیم اما حمایت‌ها با ضعف و شدت همراه بود.

*تفاوت جنگنده کوثر با هواپیمای اف 5 چیست؟

برای ساخت هواپیما نیاز به طراحی و سیستم تعیین موقعیت و همچنین جاسازی و نحوه استفاده از سلاح است که خوشبختانه همه این بخش‌ها بومی‌سازی شد. سیستم‌های الکترونیکی هواپیمای اف 5 متعلق به دهه 60 تا 70 میلادی بود. نمی‌توانستیم همان سیستم را روی جنگنده به‌روز جهانی سوار کنیم، درنتیجه کل سیستم هواپیما به‌روزرسانی شد. بخش الکترونیکی این هواپیما، طراحی و ساخت کامل بدنه و سیستم سلاح کاملاً بومی است که همه این موارد 50 درصد هواپیما را شامل می‌شود.

*آیا استفاده عملیاتی از این هواپیما آغاز شده است؟

اکنون آماده استفاده عملیاتی است و تست‌هایی که انجام شده حاکی از آن است که این هواپیما قابلیت انجام عملیات را دارد.

منبع: جام جم

انتهای پیام/4028

منبع: آنا

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت ana.press دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «آنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۰۳۴۱۷۱۷ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

رئیس مرکز آمار ایران تغییر کرد

رئیس سازمان برنامه و بودجه کشور در جلسه شورای معاونان و مدیران سازمان، رؤسای جدید «مرکز آمار ایران»، «امور سلامت و رفاه اجتماعی» و امور تازه تأسیس «مشاوران و پیمانکاران» سازمان را منصوب کرد و گفت: این تغییرات با رویکرد تحول‌گرایی و در مسیر تحقق شعار امسال گرفته است.

به گزارش ایرنا از سازمان برنامه و بودجه، «داود منظور» در جلسه شورای معاونان و مدیران سازمان که عصر روز سه‌شنبه ۱۱ اردیبهشت‌ماه برگزار شد، با بیان اینکه امور «نظام فنی اجرایی، مشاوران و پیمانکاران» سازمان برنامه و بودجه کشور دارای گستره وسیعی از وظایف و فعالیت‌ها بود، افزود: برای جلوگیری از تراکم کارها در یک امور و تسریع در رسیدگی به درخواست‌های مشاوران و پیمانکاران و تسهیل تعاملات در این امور، دو امور «نظام فنی اجرایی» و «مشاوران و پیمانکاران» ایجاد شده است.

معاون رئیس‌جمهور گفت: هدف از انتصاب‌های جدید در سازمان برنامه و بودجه، تقویت توان مدیریتی سازمان و همچنین کمک به بهبود فضای مشارکت مردمی، تسهیل ارتباطات مردمی و تسریع پاسخگویی و رسیدگی به درخواست‌های ارباب رجوع است.

وی ضمن قدردانی از زحمات و تلاش‌های ارزشمند «داریوش ابوحمزه» در دوران ریاست مرکز آمار ایران، «غلامرضا گودرزی» را به عنوان سرپرست این مرکز منصوب کرد.

گودرزی، عضو هیات علمی دانشگاه و استاد تمام رشته مدیریت و دارای درجه دکترای تحقیق در عملیات از دانشگاه تربیت مدرس است.

منظور همچنین ضمن تشکر از خدمات و تلاش‌های «رضا عوض‌پور» در دوران ریاست امور سلامت و رفاه اجتماعی، «محمد پیکان‌پور» را به عنوان سرپرست این امور منصوب کرد.

پیکان‌پور عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی است و پیش از این به عنوان مدیرکل امور دارو و مواد تحت کنترل در سازمان غذا و دارو فعالیت می‌کرده است. وی دارای دکترای عمومی داروسازی از دانشگاه علوم پزشکی اصفهان و دکترای تخصصی اقتصاد و مدیریت دارو از دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی است.

رئیس سازمان برنامه و بودجه همچنین «محمدجواد هادی دهکردی» را نیز به عنوان سرپرست امور مشاوران و پیمانکاران منصوب کرد.

دهکردی دانش‌آموخته رشته مهندسی مکانیک بوده و پیش از این به عنوان معاون تسهیل تجاری و توسعه کاربردها در مرکز توسعه تجارت الکترونیک وزارت صنعت، معدن و تجارت فعالیت می‌کرده است.

دیگر خبرها

  • نیروی دریایی آمریکا چند هواپیما و از چه انواعی در اختیار دارد؟ (+عکس)
  • سوخت گیری در آسمان چگونه و چقدر طول می‌کشد؟
  • از پروژه هواپیمای ۷۲ نفره چه خبر؟
  • رئیس مرکز آمار ایران تغییر کرد
  • ابراهیم رئیسی دستور ساخت جت ۱۰۰نفره را داد!
  • توضیحات معاون علمی رئیس‌جمهور درباره پروژه دانشگاهی ساخت هواپیما و دروغ‌پردازی رسانه انگلیسی 
  • دهقانی از طراحی هواپیمای جت ۱۰۰ نفره به دستور رئیس‌جمهور خبر داد
  • دهقانی از طراحی هواپیمای جت ۱۰۰ نفره به دستور رئیس جمهور خبر داد
  • طراحی هواپیمای جت ۱۰۰ نفره به دستور رئیس جمهور
  • آیا با هواپیما می‌توان سفری ارزان به مشهد داشت؟