Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «قدس آنلاین»
2024-05-03@20:31:06 GMT

بالگرد بومی بسازیم یا هواپیما؟

تاریخ انتشار: ۳۱ خرداد ۱۴۰۱ | کد خبر: ۳۵۲۸۴۸۸۵

بالگرد بومی بسازیم یا هواپیما؟

در کشور ما نیز مسئولان صنعت هواپیمایی کشور در دهه۷۰ از طریق همکاری با صنایع هواپیماسازی اوکراین تولید هواپیمای مسافربری با موتور ملخی یا توربو پراپ را در ایران کلید زدند. مجموعه این تلاش‌ها برای افزایش ضریب تولید داخل در این حوزه، اکنون به شکل هواپیمای باری در شرکت هواپیمایی هسا به ثمر رسیده است.
همان هواپیمایی که رئیس‌جمهور در بازدید از آن، ضمن قدردانی از فعالیت‌های انجام ‌شده در این شرکت، ارتقای توانمندی داخلی برای تولید هواپیمای مسافربری را از فعالان صنعت هوایی مطالبه کرد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

مطالبه‌ای که سبب شد توانمندی ایران برای ساخت هواپیمای مسافربری به سوژه محافل خبری تبدیل شود.
در شرایطی که وضعیت هواپیماهای موجود در کشور به ‌شدت فرسوده است و روزشمار برای از رده خارج شدن نیمی از این ناوگان شروع ‌شده، شرکت صنایع هواپیماسازی ایران (هسا) به‌ عنوان نخستین مرکز ساخت انواع پرنده بال ثابت و بال گردان در اندیشه ساخت هواپیمای مسافربری است.
هر چند توانایی این شرکت در ساخت جنگنده کوثر، طراحی و ساخت هواپیمای بدون سرنشین ابابیل، تولید بالگردهای مختلف، تولید هواپیمای آموزشی سیمرغ، هواپیمای آبپاش، ساخت و تست ترمز هواپیما و تأمین تجهیزات مورد نیاز حوزه هوایی کشور و... ستودنی است اما تا به امروز توفیقی در تولید هواپیمای مسافربری نداشته است.
حال این پرسش مطرح است که آیا ایران در شرایط تحریم و نبود زیرساخت‌های لازم و دانش و فناوری روز می‌تواند در تولید هواپیمای مسافربری موفق عمل کند؟
محمدحسین جهان‌پناه، کارشناس حوزه هوایی عملیاتی نگه ‌داشتن ناوگان هوایی فعلی و حل مشکلات ناوگان هلی‌کوپتری را ضروری‌تر از سرمایه‌گذاری در پروژه تولید هواپیمای مسافری داخلی در شرایط تحریم می‌داند.
وی با اشاره به وضعیت آشیانه‌های خطوط هوایی پرچمدار ایران می‌گوید: اکنون کلی هواپیمای زمینگیر داریم که مجوزهای پروازی آن‌ها لغو شده است و تعمیر و عملیاتی نگه ‌داشتن آن‌ها بسیار ضروری‌تر از ساخت هواپیماست.

نیاز کشور به بالگرد بیش از هواپیما
جهان‌پناه می‌گوید: شرکت‌های دولتی ساخت هواپیما هیچ‌ گاه از دریافت بودجه برای این کار بدشان نمی‌آید ولی باید بدانیم ما اکنون به جای شوآف باید به فکر نیازهای بسیار مهم‌تر در این حوزه باشیم. ۳۰ سال است به اسم تولید داخلی داریم روی این پروژه سرمایه‌گذاری می‌کنیم. به نظرم این روزها با توجه به اینکه ناوگان هلی‌کوپتری کشور با کمبود مواجه است بیشتر از هواپیما به سرمایه‌گذاری روی هلی‌کوپتر برای امداد و نجات، حمل‌ونقل و... نیاز داریم.
این کارشناس صنعت هوانوردی با اشاره به اینکه ناوگان هلی‌کوپتری کشور بیش از ظرفیت زیرساختی خودش کار می‌کند، می‌افزاید: برای مقابله با آتش‌سوزی، امداد و نجات در حوادث طبیعی و سوانح و هزاران نیاز در این حوزه عملاً با کمبود آمبولانس هوایی مواجه هستیم. در کشوری به این پهناوری تعداد اندکی هلی‌کوپتر در حال همه جور سرویس دادن هستند.
وی می‌افزاید: پنها؛ شرکت پشتیبانی و نوسازی بالگردهای ایرانی در زمینه ساخت هلی‌کوپتر فعالیت می‌کند ولی تاکنون تولید پرشمار هلی‌کوپتر از این شرکت ندیده‌ایم، یک‌ زمانی هم به دنبال این بودیم که خط تولید آن را بخریم و می‌دانم مذاکراتی در دولت‌های مختلف اتفاق افتاد که البته به سرانجام نرسید.
وی با اشاره به اینکه تولید هواپیما فناوری پیچیده‌ای دارد که کشورهای اندکی صاحب آن هستند می‌گوید: مهندسان ایرانی برخی از قطعات را تحت امتیاز در ایران ساخته‌اند ولی خود موتور و قطعات موتور در ایران ساخته نمی‌شود. یکسری موتورهای بومی داریم که همه قطعاتش ساخت داخل نیست ولی موتورهای بومی ما هیچ ‌کدام در کلاس هواپیمای مسافربری نیست.
وی با اشاره به اینکه بزرگ‌ترین هواپیمایی که ما در ایران مونتاژ کردیم نزدیک به ۷۰ درصد قطعاتش از اوکراین وارد شده یادآور می‌شود: اگر قرار باشد این هواپیما ساخته شود، به فرض اینکه بتوانند ایرادهای فنی آن را برطرف کنند قطعاتش از کجا تأمین خواهد شد؟ آیا شرکت انتونف در شرایط جنگی می‌تواند قطعات مورد نیاز برای ادامه خط تولید را برای ما تولید کند؟ موتور آن را از کجا تأمین می‌کنند؟ زنجیره تولید آن کجاست؟ و از همه مهم‌تر مشتری این هواپیما کیست؟
وی می‌افزاید: یکی از مهم‌ترین کارهایی که برای ایران ۱۴۰ انجام نشد این بود که برای آن مشتری پیدا نکردند. وقتی هواپیما تمام شد هیچ شرکت هواپیمایی داخلی حاضر نشد آن را تحویل بگیرد. هسا مجبور شد خودش یک شرکت هواپیمایی راه بیندازد تا هواپیما را درون آن به کار گیرد. بعد این هواپیما را در اختیار نیروی انتظامی قرار دادند ولی چون این نهاد از عملکردش راضی نبود پس فرستاد. این‌ها داستان‌های ایران ۱۴۰ است که سال‌هاست به خاطر سوانح و ناایمن بودن زمینگیر شده است.
جهان‌پناه با یادآوری اینکه شرکت‌های هواپیمایی داخلی حاضر نیستند هواپیماهای روسی که اعتبارنامه‌های بهتری از این هواپیما داشتند را به خدمت بگیرند، تأکید می‌کند: هواپیماهایی در این کلاس وزنی باید توجیه اقتصادی داشته باشند. روسیه کشوری است که در حوزه هوانوردی، توسعه ‌یافته حساب می‌شود. شرکت‌های مختلف روسی از پیش از دوران فروپاشی شوروی تاکنون در تلاش برای توسعه هواپیماهای مسافربری مختلف خود هستند ولی هیچ‌ کدام موفق نبودند و نتوانستند در بازار رقابتی به ‌جایی برسند.
وی تأکید می‌کند: درست است که ما در شرایط تحریم نمی‌توانیم هواپیمای نو بخریم چون همه آن‌ها درصدی از قطعات غربی دارند که مجوز اوفک می‌خواهد ولی واقعاً در شرایط فعلی امکان تولید این هواپیما در داخل هم وجود ندارد، این‌ها فناوری‌هایی هستند که به ‌مرور زمان به کمک همکاری‌های بین‌المللی و زنجیره تأمین قطعات که توسط کشورهای مختلف تولید می‌شود فراهم می‌شوند.
البته علیرضا منظری، معاون هوانوردی سازمان هواپیمایی کشوری بر این باور است که فناوری‌های جدید در هواپیمای داخلی ایران ۱۴۰ نقش زیادی ایفا می‌کنند و این هواپیما با سرمایه‌گذاری ملی توانسته به مرحله تولید برسد. 

خبرنگار: زهرا طوسی

منبع: قدس آنلاین

کلیدواژه: بالگرد هواپیما تولید هواپیمای مسافربری تولید هواپیما ساخت هواپیما سرمایه گذاری هلی کوپتر

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.qudsonline.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «قدس آنلاین» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۵۲۸۴۸۸۵ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

بومی‌سازی تولید پره توربین‌های کلاس F در سال جاری

به گزارش خبرگزاری مهر به نقل از شرکت مادر تخصصی برق حرارتی، عبدالرسول پیشاهنگ در همایش سراسری مدیران نیروگاه‌های کشور با وزیر نیرو به عملکرد صنعت برق حرارتی در طول سال ۱۴۰۲ اشاره کرد و گفت: سال گذشته ۳۸۹ میلیارد کیلووات ساعت انرژی در نیروگاه‌های کشور تولید شده است که نیروگاه‌های حرارتی با تولید ۳۶۰ میلیارد کیلووات ساعت انرژی بالغ بر ۹۲.۵ درصد برق مورد نیاز کشور را تأمین کرده‌اند.

وی با اشاره به اینکه در سال گذشته بیش از دو هزار مگاوات به ظرفیت نیروگاه‌های حرارتی کشور افزوده شده است، ادامه داد: ضریب آمادگی نیروگاه‌های حرارتی در دوره اوج بار سال گذشته به ۹۸ درصد رسیده بود که در تلاشیم امسال نیز عملکرد بسیار مناسبی را در این بخش به ثبت برسانیم.

پیشاهنگ با تاکید بر اینکه راندمان نیروگاه‌های حرارتی کشور در سال گذشته از ۳۹.۱ درصد به ۳۹.۳ درصد رسیده است، گفت: در دولت سیزدهم به منظور کاهش ناترازی میان تولید و مصرف برق، اشتغال‌زایی و ایجاد برق پایدار در شبکه سراسری برنامه‌ای برای افزایش ۲۰ هزار مگاواتی ظرفیت نیروگاه‌های حرارتی کشور در دستور کار قرار گرفت.

وی با بیان اینکه در این راستا تاکنون هشت هزار و ۹۶۴ مگاوات به ظرفیت نیروگاه‌های حرارتی کشور افزوده شده است، اضافه کرد: این اقدام از طریق سنکرون ۴۶ واحد جدید نیروگاهی به ظرفیت ۶ هزار و ۵۸۴ مگاوات، دو هزار مگاوات افزایش توان عملی و رفع محدودیت نیروگاه‌های بخاری و ۳۸۰ مگاوات واحدهای مقیاس کوچک محقق شده و تا پایان دولت سیزدهم نیز ۹ هزار و ۱۶۱ مگاوات دیگر به ظرفیت نیروگاه‌های حرارتی کشور افزوده خواهد شد.

ایران نهمین تولید کننده برق حرارتی جهان

مدیرعامل شرکت برق حرارتی با اشاره به اینکه ظرفیت نیروگاه‌های حرارتی کشور با افتتاح پروژه‌های جدید در دولت سیزدهم به ۷۵ هزار و ۵۸۴ مگاوات رسیده است، افزود: در حاضر ۶۲۸ واحد تولید برق حرارتی در ۱۴۵ نیروگاه کشور وظیفه تأمین ۹۴ درصد انرژی مورد نیاز مشترکان سراسر کشور را بر عهده دارند و کشورمان به لحاظ ظرفیت نصب شده نیروگاه‌های حرارتی رتبه نهم جهان را به خود اختصاص داده است.

وی با تاکید بر اینکه ۵۰ درصد نیروگاه‌های کشور ساخت داخل است، گفت: در حال حاضر ۹۵ درصد تجهیزات مورد نیاز نیروگاه‌های کشور توسط متخصصان داخلی ساخته می‌شود و تا پایان سال نیز با تولید پره‌های توربین کلاس F (راندمان بالا) در کشور، کاملاً در عرصه ساخت این نوع توربین‌ها بی‌نیاز خواهیم شد.

مدیرعامل شرکت مادر تخصصی برق حرارتی اضافه کرد: با توجه به اینکه بخش اعظم تولید برق کشور بر عهده نیروگاه‌های حرارتی است؛ بدین منظور همکاران پرتلاش صنعت نیروگاهی کشورمان از مهرماه سال گذشته به منظور افزایش آمادگی نیروگاه‌های حرارتی برای ورود به روزهای اوج مصرف برق تابستان امسال بالغ بر ۱۰۴ هزار مگاوات برنامه تعمیرات نیروگاهی را در دستور کار قرار داده‌اند.

رکورد تعمیرات نیروگاه‌های حرارتی کشور شکسته می‌شود

پیشاهنگ با بیان اینکه ۹۸ درصد از برنامه تعمیرات نیروگاه‌های حرارتی عملیاتی شده است، ادامه داد: بر اساس برنامه‌ریزی صورت گرفته مقرر شده است طی چند روز آینده با اتمام برنامه‌های پیش‌بینی شده در این بخش ضمن ثبت رکورد جدیدی در زمینه تعمیرات و آماده‌سازی نیروگاه‌های حرارتی کشور، شاهد آمادگی کامل این واحدها برای ورود به فصل گرم سال باشیم.

وی تاکید کرد: پرسنل صنعت برق حرارتی از ماه‌ها قبل به صورت شبانه‌روزی در تلاش هستند تا با انجام به موقع برنامه تعمیرات نیروگاه‌های حرارتی، افتتاح واحدهای جدید نیروگاهی، ارتقای ظرفیت عملی و رفع محدودیت‌های تولید واحدهای حرارتی موجود بتوانند بخش اعظم برق مورد نیاز پیک تابستان امسال مشترکان سراسر کشور را به صورت بی‌وقفه تأمین کنند.

کد خبر 6094481 فاطمه صفری دهکردی

دیگر خبرها

  • نیروی دریایی آمریکا چند هواپیما و از چه انواعی در اختیار دارد؟ (+عکس)
  • سوخت گیری هوایی یک هواپیما با بالگرد (فیلم)
  • تپش دانش بومی در قلب خودروی ایرانی
  • ارائه تکنولوژی‌های بومی در بخش کشاورزی/ رفع مشکل صادرات با آفت‌کش زیست‌سازگار
  • سوخت گیری در آسمان چگونه و چقدر طول می‌کشد؟
  • در ساخت زیردریایی و شناورهای زیرسطحی به بومی‌سازی رسیدیم
  • بومی‌سازی تولید پره توربین‌های کلاس F در سال جاری
  • ابراهیم رئیسی دستور ساخت جت ۱۰۰نفره را داد!
  • توضیحات معاون علمی رئیس‌جمهور درباره پروژه دانشگاهی ساخت هواپیما و دروغ‌پردازی رسانه انگلیسی 
  • آیا با هواپیما می‌توان سفری ارزان به مشهد داشت؟